HER YENİ SAYFA BU SATIRIN HEMEN ALTINDA AÇILIR

Perlatör

Fark etsek de etmesek de, hemen her musluğun su çıkışında yer alan silindirik bir aparat perlatör.  Size DOKUNMATİK PERLATÖR denilen mükemmel buluşu anlatabilmek için önce,  yıllardır kullandığımız "DÜZ PERLATÖR"e değinmek zorundayım.  

DÜZ PERLATÖR 


Temel işlevi çıkan suyu hava ile karıştırmak, ayrıca suyun basıncını ve debisini ayarlamak. Böylece, 
1. Suyun basıncını artırıp eksiltmenizi sağlar;  Daha az su  ile "% 50'ye kadar basınç, % 30'a kadar enerji" verimliliği sağlayabilir.  
2. Bol oksijen sudaki klorun büyük ölçüde uçmasını ve kokusunun azalmasını sağlar.
                                                                            

3. Kireçlenmeyi azaltır.
4. Suyun debisini ayarlar.
5. Suyun tadını güzelleştirir.
6. Suya karışan hava, ıslanma etkisini artırır; daha geniş bir alanın daha iyi durulanmasını sağlar.
7. Su içindeki tortuların, mekanik filtrelenmesini sağlar.
8. Meyve ve sebzeler üzerindeki yabancı maddeleri - zararlıları daha iyi temizler.
9. Suya karışan hava oranında,  su tasarrufu da sağlar.




DOKUNMATİK PERLATÖR (Dokun aç, dokun kapa !)

Klasik perlatörün tam ortasına yuvarlak kafalı minik bir mil eklenerek ortaya çıkarılmış MÜKEMMEL BİR İCAT !
Asıl musluğunuzun sürekli açık olduğunu düşünün. Bu musluğun ucuna taktığınız dokunmatik perlatör ikinci bir açma ya da kapama aparatı olarak çalışıyor ;  Dokunmatik perlatör (klasik perlatörün sağladığı yararlara ek) inanılmaz işlevlere sahip 
:

     
1. Musluktan akan suyu durdurmak ya da yeniden akıtmak için, musluğun altındaki  elimizi biraz yukarı kaldırıp,  elimizin - parmaklarımızın üstü ile perlatörün kafasına dokunmamız yeterli. 
2. Böylece,  aç kapa musluğunuzun  basıncını ve sıcaklık düzeyini  belli bir ayara getirdikten sonra  (bir daha bu ayarı değiştirmenize gerek kalmaksızın), perlatöre dokunarak suyun akışını durdurup başlatabiliyorsunuz.
3. Normal yıkamalarda, kirli ellerimizle  (örneğin tuvaletten çıktıktan sonra) çeşmeyi açıyoruz.  Bir süre sonra, yıkayıp tertemiz yaptığınız ellerimizle az önce kirlettiğimiz çeşmeyi tutup kapatıyoruz ! Oysa, dokunmatik perlatörde çeşme ile temasımız yok. Bu da mükemmel bir hijyen demek   
4. Ellerimizi, yüzümüzü gözümüzü yıkarken, elde (bulaşık, çamaşır gibi) birşeyler durularken, dişlerimizi fırçalarken, traş olurken musluktan suyun çıktığı yere tek bir dokunuş yaparak kolaylıkla - çok pratik bir şekilde suyun akışını sağlıyor veya kesiyoruz. 
5. Çok daha fazlası da var :  Dokunmatik perlatör çeşmeyi açıp kapatmak, hatta suyun basıncını ya da sıcaklığını yeniden ayarlamak gibi külfetleri ortadan kaldırmakla ve hijyen sağlamakla kalmıyor, %90 düzeyinde inanılmaz bir su tasarrufu da sağlıyor. Çünkü, orta tazyikli bir çeşmeden bir dakikada akan su miktarı en az 3 litre. Coronavirüs tehlikesi nedeniyle şu günlerde ellerimizi günde en az 4  kez yıkadığımızı varsaydığımızda günde en az 12 litre suyu boşa akıtmış oluyoruz.  (Traş, diş fırçalama, tuvalet sonrası temizlik, durulama gibi farklı kullanımları hiç dikkate almasak bile) 60 milyon insanımızın boşa harcadığı 12 litrelerin bir günlük toplamı 720.000.000 litre = 720.000 ton ediyor. Muazzam bir rakam bu !  Yukarıdaki kullanımlarda dokunmatik bir perlatörün sağladığı su tasarrufu aile bütçemize hatırı sayılır bir katkı sağlamakla da kalmıyor,  aynı miktarda ulusal enerji tasarrufuna da sağlamış oluyoruz.  


DOKUNMATİK  PERLATÖR FİYATLARI 
Piyasada çok farklı markaların sabit ve döner başlıklı çeşit çeşit dokunmatik perlatör  bulabilirsiniz. Fiyatları  22 - 89 TL arası değişiyor.

(Bu da bir dokunmatik perlatörün kendini amorti etme süresinin,  kullanıma da bağlı olarak en fazla  4 ay  alacağını gösterir).

SONUÇ     Dokunmatik perlatör aparatını, Türkçe karşılığını yarattıktan sonra ders kitaplarımıza koymalı ve her musluğun ucuna da bir dokunmatik perlatör takmalıyız.  

Hiç yorum yok:

CHAT - MESAJ PANOSU :

Yavuz ORAN'a mesaj bırakmak, yanıtları görmek ve siteye giriş yapmış arkadaşlarınız ile yazışmak için >>> TIKLAYIN